Antracnoza – Boala este produsa de Pseudopeziza ribis. Sunt atacate toate organele aeriene, in special primavara sau la inceputul toamnei. Pe lastar apar pete mici de culoare bruna, care pe masura ce cresc, devin unghiuloase si capata o culoare roscata cu o bordura mai inchisa. Tesuturile din dreptul petelor sint cufundate, avind aspectul unor ulceratii. Pe frunze boala apare sub forma unor leziuni punctiforme ca si pe lastar. Tesuturile din dreptul petelor se necrozeaza, se sfisie. Pe fructe simptomele bolii devin vizibile inainte de intrarea in parga. Se observa la inceput numeroase pete punctiforme, care pe masura ce boala evolueaza, cuprind zone mai mari din suprafata bobului, se adancesc, afecteaza miezul, producind uscarea prematura a fructelor.
Tratamentele se aplica cu urmatoarele fungicide : Topsin, Score, Bumper + Bravo

Virozele – sunt boli rezultate in urma unui atac de virusi. Planta joaca un rol important in reproducerea virusilor, componentele celulare din planta –gazda ajuta la inmultire. Cheia transmiterii acestor viroze sunt insectele, mai ales afidele, musculitele albe si lacustele. Ranile produse plantelor sunt caile de propagare ale virusilor. Nematodele parazite mai pot raspandi virusii prin polenul infectat, omul prin actiunile sale de taiere asupra arborilor, plantelor, precum uneltele cu care am lucrat la o planta infestata. Simptomele pot aparea pe planta sub diferite forme, virusii pot produce pete sau ofilirea frunzelor sau a florilor. Tumorile pot sa apara pe frunze sau tulpina. Tratarea acestei boli se face cu dificultate si nu are rezultat. O solutie pentru a scapa de acesta boala este sa scoateti planta si sa o ardeti pentru a scapa de orice banuiala.

Bacteriozele – actiunea lor se concentreaza doar la nivelul ranilor asemenea virusilor. Sunt foarte numeroase, simptomele deasemenea se manifesta sub forma de patari, mucegaiuri, putreziri ale diverselor parti ale plantelor sau chiar diverse cancere. Se inmultesc foarte repede iar transmiterea de la o planta la alta nu este vizibila. Se transmit prin picaturile de ploaie sau apa de udat, prin insecte si prin intermediul activitatilor de gradinarit. Cancerul bacterian (Agrobacterium tumefaciens) se manifesta pe radacinile plantei, opreste cresterea si duce la ofilire. Nu exista tratament specific.

Bacteriozele sunt un alt fel de boli care apar la plante, fiind si ele de mai multe feluri: putregaiul bacterian si patarea si putrezirea plantelor.

Putregaiul bacterian – Combatere a cancerului bacterian: distrugerea plantelor bolnave, dezinfectia pamantului, evitarea udarii cu apa rece.
Patarea si putrezirea plantelor (Erwinia carotovora) – Combaterea acestei boli o puteti realiza prin: evitarea excesului de apa si luarea de masuri preventive ca dezinfectia pamantului, a ghivecelor si uneltelor cu care se lucreaza.

Alte boli tratate

Se arată 1–12 din 74 de rezultate

0