Specia este originara din America centrasa si a fost adusa in Europa in jurul anului 1848. Musculitele albe pot fi gasite in sere pe castraveti, rosii, ardei grasi, fasole si pe diferite specii de plante ornamentale, cum ar fi hibiscus, lantane, fucsia, poinsettia (steaua Craciunului) si multe altele. Principalul lucru de care trebuie sa tineti cont este igiena horticola. Asta inseamna ca in sera resturile vegetale se indeparteaza si se ard iar rasadurile si materialul saditor trebuie sa fie sigur, sanatos si din surse certificate. Infestarea cu musculita alba de sera este periculoasa atat prin pagubele pe care insecta le produce in mod indirect, cat si pentru cele de care este indirect responsabila. Musculita alba este un vector de transmitere important pentru mai multe virusuri ale plantelor, iar dejectiile ei, care contin multe glucide, favorizeaza aparitia unor ciuperci patogene precum Alternaria sau Fusarium. Musca este polifitofaga, ceea ce inseamna ca ataca aproape orice planta din familiile: Solanaceae, Cucurbitaceae, Leguminosae, Labiatae, Malvaceae, Ranunculaceae, Compositae, Cruciferae, Rosaceae, Saxiphragaceae, Geraniaceae. Dintre plantele obisnuite de apartament, cel mai atacate sunt cercelusii (Fuchsia), trandafirii chinezesti (Hibiscus), cameleonul (Lantana), dar si pe plante aromatice precum cimbru, maghiran, salvie sau rozmarin. In sera sau in gradina ataca mai toate legumele, dar mai ales tomatele, castravetii, vinetele, ardeii si castravetii. Frunzele atacate se pateaza si cad si treptat intreaga planta se ofileste. Musculita alba este fotosensibila, reactioneaza la stimuli precum lungimea de unda a luminii. Este atrasa in special de culoarile galben si portocaliu. Au 1-2 mm lungime, o culoare alba, ca a fainii; in zona dorsala a toracelui este inserata o pereche de aripi albe; corpul si aripile sunt acoperite de un praf lipicios si fin, care se acumuleaza in niste glande speciale; in zona ventrala a toracelui sunt inserate trei perechi de picioare .
Initial musculitele au trei perechi de picioare; dupa prima naparlire nimfele nu mai au picioare si devin imobile din aceasta cauza; in acest stadiu nimfa se aseamana unui paduche testos mic si oval ; in total musculita alba naparleste de patru ori , iar abia in ultimul stadiu de nimfa poate fi vazut cu ochiul liber.

Femela depunde de la 10 pana la 400 de oua pe partea inferioara a plantei gazda. Ouale sunt depuse fie razlet , fie in grupuri circulare. Ele sunt ovale, putin ascutite si sunt atasate la un tub mic, care este adancit in suprafata frunzei si care ii asigura oului umiditatea necesara, care ajuta la evolutia sa.

Musculita alba

Se arată 1–12 din 20 de rezultate

0