Insecticidele sunt disponibile în diverse “formulari”. O formulare este pur si simplu forma unui produs specific pe care il utilizati. Unele formulari de insecticide includ prafuri, granule, geluri, lichide, aerosoli, pulbere umectabile, concentrate si solutii pre-amestecate.
Un preparat de insecticid consta de obicei dintr-un ingredient activ, plus cateva materiale inactive numite adjuvanti sau aditivi. Scopul principal al aditivilor este de a creste eficacitatea ingredientului activ. Unii aditivi comuni includ distribuitoare, autocolante, agenti de umectare, agenti de compatibilitate si agenti de spumare.

Prafurile (D) sunt alcatuite dintr-un amestec fin macinat de ingredient activ combinat cu argila, talc sau alte materiale sub forma de pulbere. Pulberele sunt destinate utilizarii in mediile uscate si nu trebuie sa fie amestecate cu apa. Procentul de ingredient activ într-un praf este, în general, destul de redus. Pulberele sunt utilizate în mod obisnuit pentru spatiile goale ale peretilor interiori si perimetru de tratamente, precum si pentru culturi ce necesita imprastiere de pulbere.

Granule (G) sunt particule uscate si grele realizate din materiale poroase si ingredient activ. Procentul de ingredient activ într- o formulare de granule este mai mare decat cea a unui praf, dar mai mica decat cea a unui CE. Granulele sunt, de obicei, mai sigure de aplicat decat prafurile sau formulariile de tip CE. Compozitiile granulare sunt utilizate cel mai adesea pentru tratarea solului. Granulele nu se vor lipi de frunzele plantelor, astfel încât acestea pot fi aplicate direct pe plante sau sol.

Aerosolii sunt comercializati în cutii si contin unul sau mai multe ingrediente active sub presiune. Insecticidele de tip aerosol sunt cel mai adesea utilizate pentru casa si gradina, nu pentru uz agricol. Procentul de ingredient activ în aerosoli este foarte mic. Unul dintre principalele avantaje ale aerosolilor este ca acestea sunt convenabile si usor de aplicat. Multi aerosoli sunt utilizati pentru uciderea daunatorilorde contact sau pentru un control pe timp indelungat pentru daunatorii zburatori.

Pulbere umectabile (WP) este uscat si sub forma de praf. Ele apar similar cu un praf, dar contin agenti de umectare suplimentari si agenti de dispersie, astfel incat apa poate fi adaugata pentru eficienta maxima. Pulberele umectabile sunt, de asemenea, foarte concentrate ca si continut de ingredient activ. Formularile de pulbere umectabile nu formeaza o solutie adevarata cand se adauga apa, rezulta ca este necesara o agitatie frecventa a rezervorului de pulverizare pentru a mentine formularea in suspensie.

Concentrate emulsionabile (CE) sunt formulari lichide in care ingredientul activ este dizolvat in ulei si se adauga un emulgator, astfel incat formularea poate fi amestecata cu apa sau ulei pentru pulverizare. EC sunt printre cele mai folosite formulari, impreuna cu pulberele hidrofile. EC contin de obicei doi la sase kilograme de ingredient activ per galon (3.7 litri). Spre deosebire de pulberele umectabile, EC necesita foarte putina agitatie si sunt usor de manevrat.

Lichide fluide (F sau L) sunt realizate cu ingrediente active care nu pot fi dizolvate complet în apa sau ulei, astfel incat ingredientul activ este macinat si suspendate într- un lichid cu alti agenti de suspendare. Formularea este apoi gata de amestecare cu apa pentru aplicare. Fluidele sunt usor de manevrat, nu se vor bloca duzele de pulverizare si necesita doar agitare moderata.

Solutii si concentrate solubile in apa (S) sunt lichide in starea lor originala si sunt pe depline solubile in apa si orice alt solvent. Solutile care sunt preparate in mod corect nu vor lasa reziduuri inestetice si nu vor bloca duzele de pulverizare.

Insecticide

Se arată 1–12 din 68 de rezultate

0