Melci

Showing all 6 results

Melcul face parte din clasa Gastropoda, increngatura Mollusca. Clasa Gastropoda este cel mai numeros grup actual de moluste, cuprinde peste 90 000 de specii, adaptate atat la viata acvatica cat si la cea terestra (ex: melci de mare,scoici univalve). Marea majoritate a acestora au corpul protejat de o cochilie spiralata in care se poate retrage la nevoie. Unele specii de gasteropode au cochilia redusa sau absenta, altele prezinta o serie de formatiuni externe care le dau un aspect deosebit. O alta insusire a Gasteropodelor este faptul ca au cochilia formata dintr-o singura bucata. Pe masura ce cresc, cochilia acestora se mareste, luand adesea forma unei spirale rasucite in jurul unui ax central.

Melcii traiesc atat pe uscat – in locuri umbroase, in care este destula umezeala – cat si in mlastini, lacuri sau in mare. Cei de pe uscat nu sunt activi decat noaptea sau in zilele innorate. Cand este soare, melcul se baga in cochilie, protejandu-si astfel pielea pentru a nu se usca. Iarna hiberneaza, facand mici gropi in pamant, in care se ascunde. Durata vietii unui melc variaza intre 5 si 10 ani, dar poate trece si de 15 ani.
Organele cele mai importante ale melcului sunt cele doua perechi de tentacule (ca niste cornite), aflate in partea din fata a corpului. In varful tentaculelor mai lungi se afla ochii, in timp ce tentaculele mai scurte au rol de mirosit si pipait. Fiind foarte sensibile, la cea mai mica atingere a acestor micute “brate”, melcul isi retrage repede corpul, ascunzandu-se cu totul in cochilie.Tot in partea din fata a “capului” melcilor se afla un fel de prelungire, ca o limba – foarte aspra – pe care sunt siruri de dinti aproape invizibili, cu care melcul roade incet-incet frunzele sau florile. Desi consuma foarte putina hrana, melcii de uscat sunt considerate animale daunatoare pentru livezi si gradini, stricand deseori plantele printre care traiesc. Melcii sunt hermafroditi, adica sunt in acelasi timp si femela si mascul! Asta inseamna ca orice melc poate depune oua! Lucru care se intampla de sase-sapte ori pe an, cand melcii depun circa 80 de oua mici si rotunde, in gropi nu foarte adanci, pe care apoi le acopera cu pamant. Noile generatii apar dupa 3 – 4 saptamani si devin adulti dupa circa doi ani.

0
0771 405 339