Regulatori de crestere

Se arată 1–12 din 32 de rezultate

Regulatorii de creștere sunt produse naturale sau chimicale sintetice pulverizate sau aplicate direct pe semințe sau pe plante tinere pentru a le modifica rezistența la factori dăunători sau pentru a le îmbunătăți sistemul natural de dezvoltare.

Regulatorii de creștere sunt aplicați pe plantele de cultură în diferite stagii de dezvoltare pentru a le crește rezistență la atacul bolilor, pentru a le oferi un mijloc de apărare împotriva insectelor și pentru a le întări rădăcina și tulpină în primele stagii de dezvoltare.

Regulatorii de creștere sunt fie organici (derivați din substanțe naturale), fie anorganici (obținuți prin procedură chimică). Regulatorii de creștere organici includ extracte din surse naturale, exemplu alge marine sau alge brune. În general, pe scară industrială se folosesc regulatori de creștere de origine sintetică.

În prezent există 5 clase de regulatori de creștere, în care se numeră: auxine, citochininele, gibbereline, acidul abscisic și etilena. Fiecare clasa acționează diferit asupra plantelor.
Auxinele acționează la nivel celular și imbunățesc creșterea rădăcinii, răspunsul la stimuli și dezvoltarea mugurilor.

Citochininele sunt utilizate atât pentru a stimula, cât și pentru a stopa creșterea plantelor și sunt uneori utilizate că substanțe în opoziție la utilizarea de auxine.
Gibberellms sunt substanțe care stimulează înflorirea și care au un rol activ în dezvoltarea rădăcinilor.
Acidul abscisic duce la germinarea rapidă a plantei și oferă rezistență în momentul în care lipsește apa și planta întră în stare de stres.

Etilena este utilizată pentru a stimula creșterea rădăcinilor sau a părților de suprafață a plantei.
Nu toți regulatorii de creștere au efect asupra creșterii plantelor. Anumite produse sunt destinate stopării creșteri vegetale și mențin plantele tinere într-un stadiu de dezvoltare redus și compact, necesar transplatării sau relocării acestora. Regulatorii de creștere sunt importanți pentru cultivatorii de material săditor și de plante tinere, vizate comercializării ulterioare. În aceeași măsură, regulatorii de creștere sunt necesari în pepiniere, pentru a stopa creșterea pomilor și a copacilor tineri și a evita astfel încâlcirea, îndoirea sau deteriorarea lor.
Regulatorii de creștere nu afectează oamenii sau animalele atunci când sunt utilizați corect, în schimb pot să afecteze plantele prin provocarea unei creșteri necontrolate, maturarea fructelor înainte de termen și prin reziduri chimice ce pot să rămână la nivelul plantei sau fructelor.

0
0771 405 339