01Iun

Paduchele verde al piersicului – Myzus persicae

 paduchele verde al piersicului 1Paduchele verde al piersicului este o specie polifaga producand pagube in livezi si pepiniere la speciile samburoase, dar si in gradinile de legume si sere. Paduchii formeaza colonii masive pe partea inferioara a frunzelor, care datorita faptului ca insectele sug seva, se necrozeaza si se rasucesc, formand pseudocecidii. Pomii atacati sufera, iar puietii in pepiniere, se debiliteaza.

Femelele depun ouale toamna, la baza mugurilor sau in crapaturile scoartei ramurilor speciilor samburoase.

Primavara apare fundatrixul, care da nastere la mai multe generatii de fundatrigene. Acestea se hranesc pe partea inferioara a frunzelor producand pseudocecidii. Ultima generatie de femele aripate migreaza pe diferite plante ierboase cultivate si spontane, unde se inmultesc pe cale partenogenetica vivipara. In toamna apar femelele sexupare, care migreaza pe speciile samburoase si dau nastere la formele sexuate. Dupa imperechere femelele depun oul de iarna.

Se recomanda combaterea chimica  prin stropiri cu insecticide: Karate Zeon 0,015%, Kohinor 0,0125%, Nuprid Oil 1,5%, Cyperguard 0,02%, Decis Mega 50 EW 0,015%, Fastac 0,02%, Faster 0,03%, Kaiso Sorbie 0,012- 0,014 %, Actara 0,01%, Confidor Oil 1,5%.