Plosnitele

Ca si specie de daunatori plosnitele sunt unele dintre cele mai periculoase si mai agresive insecte la ora actuala. Ele se hranesc cu sange si se ascund la adapostul intunericului, avand ore regulate de hranire.

 

Plosnita de pat

Este un parazit comun asociat inca din vechime cu împrejurimile neigienice, dar care acum incepe sa apara din nou, din ce in ce mai des, datorita cresterii numarului de calatori in zonele de tara sau in alte tari unde numarul plosnitelor incepe sa ia amploare. Un exemplu de astfel de tara este Anglia, unde anul trecut s-a semnalat o crestere a numarului de infestari cu acesti daunatori. Plosnitele inca mai gasesc locuri in care sa isi faca cuiburi, în special în clădirile cu grad mare de ocupare, chiar daca aceste au un menaj strict si curatenie: pensiuni, hoteluri, tabere de vacanta si blocuri cu apartamente. Atata timp cat exista surse de hrana, acesti daunatori vor continua sa existe. Stadiile incipiente ale plosnitelor(nimfele), sunt greu de detectat cu ochiul liber, ceea ce face greu de identificat o infestare înainte de a aparea semne legate de hranire si muscaturi.

Plosnitele adult seamana cu un disc maro mic, de aproximativ 6 mm/ lungime – de marimea unui cap de ac. Nu se pot deplasa in zbor, dar picioarele sunt bine dezvoltate si pot sa se tareasca pe toate suprafetele verticale. Ca si habitat se vor regasi mereu in preajma locurilor de dormit, de unde vor iesi sa se hraneasca la anumite ore prestabilite, la adapostul intunericului. Ouale alungite sunt cimentate în crapaturi sau fisuri aproape de gazde (sangele de oameni este principala sursa de hrana a plosnitelor).

Tinerii seamana cu adultul si cresc pana la prima naparlire. Fiecare etapa de nimfa are nevoie de o masa plina de sange inainte de a trece la etapa următoare. Plosnitele complet dezvoltate, pot indura foame de pana la un an, in cazurile extreme.

Remedii:

Atunci când apar infestari cu aceste dăunători este important sa ceri ajutor profesional si consiliere, pentru ca exista nevoie de investigatii pentru depistarea cuiburilor si gradului de infestare.

Cel mai important lucru este un menaj total in toata locuinta. Insectele pot fi transportate extrem de usor dintr-o locatie in alta!

 

Pentru tratarea infestari cu plosnite, Fitomag recomanda urmatoarele produse, iar in cazul unei infestari majore apelati Departamentul nostru de Prestari Servicii:

 

Solfac EW 50, 100 mLK-Othrine WG 250 K-Othrine SC 25 Solfac Automatic Forte Solfac EW 50, 1 lt 

Pentru infestare minora/preventiv – concentratie de 1%: 
– 50ml insecticid …….. 5 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 120 mp
– 1000ml insecticid …….. 100 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 2400 mp
Pentru zone cu grad mare de infestare – concentratie de 2% – doza recomandata pentru aplicare cu pompa de joasa presiune: 
– 100ml insecticid …….. 5 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 120 mp
– 1000ml insecticid …….. 50 litri apa …….. pentru suprafata tratata de 1200 mp.