31Mai

Sfredelitorul tulpinilor – Cossus cossus

 sfredelitorul tulpinilor 1Sfredelitorul tulpinilor este o specie polifaga, ce prezinta o generatie la doi ani. In prima iarna, hiberneaza in galerii sapate in scoarta, de larvele neonate, iar in cea de-a doua iarna, hiberneaza ca larva complet dezvoltata, in galerii sapate in lemn. Dauna este produsa de larve, care rod initial, intre scoarta si lemn, apoi in lemn. Din galerii este eliminat rumegus, excremente si un lichid vascos. Cu timpul pomii si arborii se usuca.

Larvele sapa galerii longitudinale ascendente, profunde, in ramuri si trunchi. Orificiile galeriilor sunt pline cu rumegus, roscat, cu miros de acid acetic. In galeriile astfel formate, intra diferite microorganisme, care determina putrezirea lemnului. Pomii grav atacati, trebuie imediat taiati si arsi, iar plantatiile trebuie mentinute intr-o stare buna de sanatate. Nu se intreprind masuri speciale de combatere, insa in cazuri speciale se pot injecta produse fitosanitare in galeriile sapate de larve sau se aplica tratamente de combatere, impotriva adultilor cu avizul specialistilor.

La atacuri puternice se procedeaza la stropirea bazei tulpinii, cel mult la 2-3 metri de la sol, cu diverse insecticide. La exemplarele valoroase, se pot introduce in galerii tampoane imbibate cu sulfura de carbon. Ramurile atacate se usuca, mai ales cele de 0,5-2,0 cm grosime, datorita galeriilor pe care le fac omizile. Galeriile sunt mai largi, mai lungi si mai neregulate la speciile cu lemn moale si mai scurte mai inguste si mai drepte la cele cu lemn tare.

La orificiul de iesire din galerie se observa excremente, umede roscate. Din cauza atacului, pomii tanjesc in dezvoltare, iar lastarii raman piperniciti si in cele din urma se usuca. Sfredelitorul ramurilor ataca marul, parul, agrisul si diferite plante de ornament ca: ulm, tei, liliac.

Ataca peste 150 specii de arbori fructiferi şi forestieri; ramurile atacate se usuca, pomii se degarnisesc de ramuri si se usuca.

Combaterea chimica se poate face prin injectarea in scoarta pomului urmatoarele insecticide: Decis Mega, Karate Zeon , Coragen pentru combaterea adultilor.